Sveiping teknikk

Når tre fuktes, slik at cellene i treverket fylles med vann, kan det bøyes uten at det brekker. Om treet festes til en form, beholder det formen når det har tørket. Tynne spon av tre kan på denne måten brukes til å lage hulformer.
hovle.JPG (44646 byte) Emnet som sponet kløyves fra høvles. Arbeid på treets ytterside. 
Du bør bruke rettvokst furu uten kvister. Veden må være flaskskåren og uten mørk kjerneved. (Kjerneveden er harpiksholdig 
og lar seg vanskelig bøye)
kloyve.JPG (36841 byte) Sponet kløyves fra med båndsag ca 2mm tykt. Den høvlede flaten skal vende innover i sveipet og må merkes.(f eks med elevens navn).
pusse2.JPG (38410 byte) Sponets andre side pusses med slipepapir
fukte.JPG (130703 byte) Bløtlegg sponet 1 døgn i vann. Hold sponene under vannflaten ved hjelp av en vekt. ( f. eks en flaske fylt med vann)
boye0.JPG (14811 byte) Etter bløtlegging, kan sponet bøyes rundt en egnet form.
boje.JPG (35640 byte) Formen har pålimt en kloss på undersiden for innfesting i høvelbenk. Sponet stikkes under beslaget i messing før det bøyes. Klossen foran beskytter sponet mot merker fra tvingen. Det er praktisk å 
lage et klassesett med slike former.
sveiping.JPG (43087 byte) Hold sponet fast ved hjelp av kloss og tvinge. La stå til tørk 3 - 4 dager.
lime2.JPG (30102 byte) Her er sponet tatt av formen og er klar for liming. Sponet er bendt litt for å lette påføringen av limet.
lime1.JPG (37448 byte) En tvinge holder limflatene i press ca 10 min. Klossene sikrer jevnt trykk, og beskytter sveipet mot merker fra tvingen.
bunn3.JPG (33681 byte) Bunnen og en av delene til lokket merkes av på kryssfiner. 
bunn1.JPG (37222 byte) Det er viktig å merke deler og sveip med navn, f.eks. "bunn" og "lokk", da alle er forskjellige!
vippsag2.JPG (49955 byte) Delene skjæres ut med vippesag (eller løvsag). La blyantstreken stå igjen på emnet. Pass på "hakket" hvor sveipendene møtes.
bunn2.JPG (40599 byte) Tykkere kryssfiner er brukt til "ytterdelen" av lokket. Delene limes før merking og
tilskjæring med vippesag.
lokk.JPG (37879 byte) Puss helt inntill blyantstreken med slipepapir. Bunnen skal være trang, mens "innerdelen" til lokket skal gli lett på plass.
rasp.JPG (39084 byte) Lokket festes med en tvinge til en benk, før kanten rundes av med rasp. Blyantstreker langs kanten oppe og på siden er til god hjelp for å få til en jevn avrundning. Raspen føres ovenfra og ned. Pass opp så du ikke rasper på benken!
pusse.JPG (29821 byte) Lokket pusses med grovt og fint slipepapir.
ferdig.JPG (36864 byte) Klar til eventuell overflatebehandling.