Kollagrafi teknikk

Utgangspunktet kan være en konturtegning

Bruk blyant og tegn motivet på en 1mm tykk hvit polystyren- plate. (Føres i Oslo av Plastkompaniet). Klipp ut  figuren(e). Et lysbord kan være til god hjelp når du overfører tegningen til den gjennomskinnelige plasten.
Tapetkniv kan brukes der saksen ikke kommer til.
Platen må rubbes for at sparkelen skal sitte godt. Bruk fint pussepapir eller skurekrem og avfett til slutt med en ren svamp og vinduspussemiddel. Tørk av med papir. Unngå å ta på overflaten med fingrene etterpå.
Når platen er avfettet legger du på et tynt lag med akrylsparkel (Jotun våtromsparkel). Du kan tegne inn streker, la områder stå tomme eller lage ulike teksturer.  Bruk feks det du har i pennalet. (blyant, linjal, passer o.l.) Du kan også lage avtrykk med f.eks. tråd, stoff, papp eller lignende.
La akrylsparkelen herde under forsiktig oppvarming. Du kan legge plata i et varmeskap eller  bruke en varmepistol eller hårføner.
Når platen er tørr kan du bearbeide overflaten ved hjelp av pussepapir, nåler, kniver, skjærejern eller lignende.
Platen lakkeres med vannbasert akryllakk (feks Lascaux 2060 som føres av KEM). Ved å øke antall strøk i enkelte områder kan du gi mindre feste for trykksverten og oppnå lysere partier.
Du må la  lakken tørke mellom hvert strøk. Vent med trykking til neste dag/økt, da platen må være helt tørr.
Trykkepapiret (bøttepapir) legges i vann natten over. Legg det deretter i en bunke og pakk inn i plast slik at det holder seg fuktig til du skal trykke.
Ved hjelp av en metallsparkel blander du trykkfarge med noen dråper linolje og litt Easy Wipe på en tykk glassplate. Easy Wipe gjør fargen "kortere" slik at det blir enklere å stryke bort overflødig sverte fra plata. Blandingen skal ha en rennende konsistens.
Gni trykkfargen inn med en gummisparkel i alle kriker og kroker.
Gni med tarlatan (stivt nettingstoff) for å fjerne overflødig farge. Bruk roterende bevegelser.
Stryk lett over med matpapir eller ark fra en gammel telefonkatalog (roterende bevegelse). Dette gjør vi for å fjerne trykksverte fra de høye områdene samtidig som sverten blir igjen i de dype områdene på plata.
Hent et trykkepapir fra plastinnpakningen. Fjern overflatevannet ved å legge det mellom tørt papir (papir på rull).
Legg rent papir på trykkpressa (papir på rull). Legg på trykkeplaten med motivet opp.
Legg trykkepapiret over trykkeplaten. Hvis du bøyer papiret som på bildet er det lettere å treffe kontrolert.
Legg rent papir over trykkepapiret (papir på rull) før du legger filten forsiktig over.
Sveiv trykkpressa jevnt og rolig.

Nå kan du se på resultatet. Vær forsiktig når du løsner trykket fra trykkplata så du ikke skader det fuktige papiret